Vi är serieentreprenörer, jag och barnen

I år är det 30 år sedan Thor Spandow etablerade Spabogruppen. Gruppen består för närvarande av följande varumärken: Amesto och Spabo (fastigheter och lägenheter i Norge och utomlands). Han kallar sig fortfarande entreprenör. Det sitter i ryggraden. Spabogruppen har genomfört ett generationsskifte och verksamheten anförtros de tre barnen, men Thor är fortfarande ordförande i företaget och inte minst - entreprenör. 

Spabogruppen hade 2016 en omsättning på cirka 1,2 miljard norska kronor. - Vi är serieentreprenörer, jag och barnen. Varje företag eller varje byggnad är ett nytt företagsprojekt. Vi är inte spekulanter, vi är utvecklare och förvaltare. Vi köper äldre hus, renoverar och utvecklar dem. Vi håller på att bygga upp nya företag från grunden, eller förvärvar och utvecklar mindre företag. Allt handlar om att skapa värde och ingå långsiktiga investeringar.

Thor Spandows företagande gener

Rolf Widerøe (Thors farbror) utvecklade den nuvarande metoden för strålbehandling av cancer. Viggo Widerøe (Thors farbror) startade flygbolaget med samma namn. Else Widerøe (mamma till Thor) skapade företaget Contact Service 1948, som är ursprunget av Amesto. Contact Service arbetade med att förmedla sekreterarjobb för invandrare som kom till Norge efter andra världskriget.

Thor tog över 1980 och fortsatte att driva det, utöver sitt jobb som vd för Noack batterier (senare Varta). Contact Service utvecklades till norska Personal Group, i samarbete med affärspartnern Lars B. Gjerde, som sedan blev Olsten Personal Norden. Detta företag såldes till Adecco år 2001. Vid denna tid var företaget det näst största rekryteringsföretaget i Norden med en omsättning på 2,1 miljarder kronor.

Thor har alltid varit intresserad av fastigheter, men tidigare bara som en hobby. När Adecco köpte ut ägarna av det som då kallades Olsten Personal Norden, lämnade Thor 150 miljoner av vinsten i familjens fastighetsbolag.

Då vaknade barnen!

Först kom mellanbarnet...

Jan Spandow | Spabo


Jan Spandow, den mellersta sonen, är aktiv i fastighetsbolaget sedan 2001. Företaget består av bostäder och kommersiella lokaler, i Norge och utomlands.

Fastigheterna i Jans portfölj är för närvarande främst i Oslo och Moss. Bolaget är bland de 40 största privata fastighetsägare i Norge. Fastighetsverksamheten utgör merparten av koncernens balansräkning och uppskattas till ett värde av NOK 2,6 miljarder år 2016.

Sedan kom den äldsta sonen..

Arild Spandow | Amesto Group
Arild kom in i del av familjeföretaget som arbetar inom tjänstesektorn, nu Amesto Group. Han är VD för Amesto Group, som står för merparten av koncernens omsättning. Amesto består av företag i Sverige, Norge och Danmark som specialiserat sig på redovisning och lönehantering, affärssystem och översättningstjänster. 

Slutligen den yngsta...

Ariane Spandow | Amesto
Även Ariane Spandow är nu aktivt involverad i verksamheten av Amesto Group. Först på marknadssidan, sen som ansvarig för CSR (Corporate Social Responsibility). Hon har tidigare varit verkställande direktör och grundare av företaget Den Kule Mage, som sålde mammakläder på Glasmagasinet i Oslo.