Sökwebbplats:

Historien om Amesto

Vår historia.

«You never really own a family business. You merely look after it for the next generation».

vi är värdeskapare

Möt familjen Spandow.

Det är mer än 70 år sedan Thors mor, Else Widerøe, grundade företaget Contact Service, fröet till Spabogruppen, Amesto och Spabo Eiendom. Familjen äger med huvudet och hjärtat. De bedriver verksamheterna med lönsamhet och hållbarhet, och med en uppriktig önskan om att göra världen bättre. Lönsamhet och hållbarhet är två sidor av samma sak. Därför är Amestos sociala projekt nära knutna till vår kärnverksamhet. 

ENTREPRENÖRSKAP I GENERATIONER

Det är för över 30 år sedan Thor Spandow etablerade Spabo Eiendom. Han kallar sig fortfarande entreprenör. Det sitter i ryggraden.

För några år sedan genomförde Spabogruppen ett generationsskifte. Den operativa verksamheten lämnades över till de tre barnen, men Thor är fortfarande hela gruppens vd och inte minst: Han är fortfarande en entreprenör.

– Vi är serieentreprenörer, barnen och jag. Varje företag, eller varje hyreshus är ett nytt entreprenörsprojekt. Vi håller inte på med spekulation, vi är utvecklare och förvaltare. Vi köper äldre hyreshus, renoverar och utvecklar dem. Vi bygger upp nya affärsområden från grunden, eller köper upp och utvecklar mindre företag. Det handlar om att skapa värde och ingå långsiktiga investeringar.

ENTREPRENÖRSGENER

Rolf Widerøe (morbror) utvecklade den metod för strålbehandling av cancer som används idag. Viggo Widerøe (morbror) startade flygbolaget med samma namn. Else Widerøe (mor) skapade företaget Contact Service i 1948, Amestos grogrund.

Contact Service arbetade med att förmedla sekreterarjobb till utlänningar som kom till Norge efter andra världskriget och utvecklades senare mot vikariepoolbranschen. År 1980 tog Thor över driften samt jobbet som vd för Noack Batterier (senare Varta). Contact Service utvecklades till Norsk Personal Gruppen, i samarbete med kompanjonen Lars B. Gjerde, och sedan till Olsten Personal Norden. Detta företag såldes så småningom till Adecco i 2001. Då var företaget den näst största rekryteringsbyrån i Norden med en årlig omsättning på 2,1 miljarder NOK.

Thor har alltid varit intresserad av fastigheter, men till en början bara på hobbynivå. När Adecco köpte ut ägarna till det som då hette Olsten Personal Norden placerade Thor 150 miljoner av vinsten i familjens fastighetsbolag.

Då vaknade barnen!

 

 

 

Nästa generation.

Jan 466x466 IMG_5058

FÖRST KOM DEN MELLERSTA...

Jan Spandow (50), mellanbarnet, gick in i fastighetsverksamheten 2001 och har sedan dess lett fastighetsbolaget Spabo med dotterbolag. Bolaget har specialiserat sig på uthyrning av centralt placerade kommersiella lokaler och lägenheter i Oslo och Moss. Spabo erbjuder både möblerade och omöblerade lägenheter för kort- och långtidsuthyrning, samt har en stor portfölj av kommersiella utrymmen på Grünerløkka, Bislet, Tøyen och Frogner. Spabo äger också fastigheter utomlands
Arild 466x466 IMG_5338

SEDAN KOM DEN ÄLDSTA...

Arild (52) gick in i den del av familjeföretaget som arbetar inom tjänstebranschen och 2002 etablerades Amesto Group. Bolaget ägs helt och hållet av Spabogruppen. Amesto levererar outsourcingtjänster inom redovisning, löner och HR, robotik, affärssystem, molninfrastruktur, AI & Analytics, IT-konsulter, samt bemanningstjänster via Toptemp. Amesto-koncernen har också knutit flera intraprenörer till sig, som väljer att använda sina entreprenörsgener hos oss.
Ariane Spandow

OCH SÅ KOM DEN YNGSTA...

Ariane (44) kunde inte heller motstå frestelsen. Efter att ha grundat och drivit sitt eget företag från 25 års ålder valde hon också att bli en del av koncernens operativa verksamhet. Hon började i marknadsteamet 2012 och har sedan dess arbetat med att positionera en hållbar verksamhet med ett samhällsperspektiv som grund för alla företag i koncernen. Corporate Social Value skapar stolthet och konkurrensfördel för våra företag och skapar fantastiska historier även med tanke på det generationsperspektiv vi har. 2021 blev hon styrelseordförande för Spabogruppen.